OXFAM : Maak een einde aan belastingparadijzen. Teken de Petitie!

 

Naar aanleiding van het Wereld Economisch Forum in Davos, onderzoekt ons nieuwe rapport An Economy for the 1%” de mechanismen die ervoor zorgen dat 62 miljardairs vandaag evenveel bezitten als de armste helft van de wereld. Amper 5 jaar geleden waren dat nog 388 personen.

Sinds 2010 is het vermogen van deze 62 superrijken met 44% gegroeid, terwijl de armste helft van de wereld hun vermogen met 41% zag dalen. Inkomen uit arbeid levert steeds minder op in verhouding tot inkomen uit vermogen. Arbeidsvoorwaarden en vakbondsrechten verslechteren terwijl het inkomen van CEO’s en bedrijfswinsten verder de hoogte in schieten. De financialisering van de economie, de machtspositie van bepaalde economische sectoren en de invloed die zij uitoefenen op de politiek, hebben een systeem gecreëerd dat ten dienste staat van een minderheid en dat de ongelijkheid alsmaar verder versterkt.

De belastingparadijzen, waar 7.600 miljard dollar aan privékapitaal geparkeerd staat, tonen het onrecht aan van dit systeem, waardoor de allerrijksten belastingen kunnen ontwijken, terwijl 896 miljoen mensen nog steeds in de extreme armoede leven. 30% van de Afrikaanse financiële vermogens bevindt zich offshore, goed voor een verlies van 14 miljard dollar aan belastinginkomsten op jaarbasis. Dit bedrag is voldoende om gezondheidszorg voor moeders en kinderen te betalen, wat jaarlijks 4 miljoen kinderlevens zou kunnen redden, en om genoeg leerkrachten aan het werk te zetten om elk Afrikaans kind naar school te sturen. Ontwikkelingslanden verliezen jaarlijks minstens 170 miljard dollar aan belastinginkomsten omdat rijke personen en multinationals een enorm vermogen verbergen in belastingparadijzen. Inkomsten die nodig zijn om bijvoorbeeld sociale zekerheid en onderwijs te voorzien.

Daarom lanceert Oxfam vandaag hun campagne om een einde te maken aan belastingparadijzen. Niet alleen paradijselijke eilanden maken het gemakkelijk om belastingen te ontwijken. Ook minder exotische landen, zoals het onze, doen mee aan de belastingconcurrentie die een race to the bottom veroorzaakt. Hierdoor kunnen de allerrijksten en grote ondernemingen hun belastingbijdrage aanzienlijk verminderen. Denk maar aan de beslissing van de Europese Commissie die de tax rulings tussen de Belgische Staat en 35 multinationals als illegaal bestempelt.    

Oxfam roept dan ook iedereen op om hun petitie te ondertekenen die de Belgische regering aanzet om ambitieuze politieke beslissingen te nemen, zodat iedereen een eerlijke belastingbijdrage levert om de samenleving te financieren, zowel bij ons als in ontwikkelingslanden.

 Bedankt om deze actie te steunen en de petitie zo veel mogelijk te verspreiden:

 http://www.oxfamsol.be/nl/maak-een-einde-aan-belastingparadijzen 

 

 

 

 

Actieplatform Gezondheid & Solidariteit
Haachtsesteenweg 53
1210 Brussel
+32(0)2/209 23 64
info@gezondheid-solidariteit.be
IBAN: BE21 5230 8060 9503
Ondernemingsnummer: 0535.605.294

Nieuwsbrief

Volg ons

ons RSS feedVind ons op Facebook