Betoging in Parijs op 7/04/2022

Het “Europees netwerk tegen de privatisering en commercialisering van de gezondheidszorg en de sociale zorg” bestaat al 10 jaar. Voor de Wereldgezondheidsdag op 7 april kwamen zij samen in Parijs voor een betoging.

“De commercialisering van de gezondheid is een echte pandemie. Een buitengewoon ernstige ziekte, die een groot deel van de bevolking uitsluit van de gezondheidszorg”. Yves Hellendorff

De dramatische gevolgen van de commercialisering van de gezondheid zijn in heel Europa zichtbaar. Hetzelfde destructieve mechanisme wordt in elk van de lidstaten toegepast, en zelfs verder. De solvabele bevolking en de winstgevende diensten vallen dus onder de commerciële sector. De niet-commerciële overheids- en vrijwilligerssector moet zorgen voor de niet-solvabele bevolking en de niet-winstgevende diensten. Dit is een vicieuze cirkel. De openbare en de niet-commerciële sector blijven ondergefinancierd. En opgesloten in onrendabiliteit, wat per definitie leidt tot diensten van mindere kwaliteit.

Deze video geeft een impressie van de actie: