Conferentie: De winst van goed wonen

  • Donderdag 13 oktober 2016 van 9u tot 13u30
  • De Studio, Maarschalk Gerardstraat 4, 2000 Antwerpen
    bereikbaar met tram 4 en tram 7, afstappen aan halte ‘Mechelseplein’
  • Voor praktijkwerkers en deskundigen uit de gezondheidssector, onderwijs, tewerkstelling en juridische dienstverlening die ervaring hebben met de gevolgen van slecht wonen.
  • Organisatie door het Antwerps Platform Wonen *
  • Kostprijs 5 euro (broodje inbegrepen)
  • Inschrijven kan hier: http://samenlevingsopbouw-antwerpenstad.be/conferentie-wavan-goed-wonen/  tot en met donderdag 22 september 2016

Investeren in een goed dak betaalt zich dubbel en dik terug op meerdere levensdomeinen. Zonder vocht en schimmel word je minder snel ziek. In een goed huis heb je minder stress. Met ruimte om huiswerk te maken, heb je betere schoolresultaten. Met een goed werkende douche raak je sneller op je werk. Je bespaart op je kosten als je geen juridische hulp nodig hebt voor je huurproblemen.

 Wat is de winst van goed wonen?

Op donderdag 13 oktober 2016 brengt het Antwerps Platform Wonen praktijkwerkers en deskundigen samen die het effect van slecht wonen in kaart te brengen.

 Agenda

9.00u

Ontvangst

9.30u

Start en inleiding

10.00 – 10.45

Uiteenzetting door Katleen van Den Broeck van het HIVA (onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving, KULeuven) en door Maarten Loopmans van AGT (Afdeling Geografie en Toerisme, KULeuven) rond wonen aan de onderkant van de samenleving. Cijfers en achtergronden.

10.45 – 11.00u

Filmpje met getuigenissen rond de gevolgen van slecht wonen

11.00 – 11.30u

Pauze

11.30 – 12.30u

Werkgroepen waarbij we de ervaringen van mensen uit het werkveld, onderzoekers en andere geïnteresseerden bundelen en een aanzet geven tot oplossingen.

Keuze tussen gezondheid, onderwijs, arbeid en juridische dienstverlening:

Werkgroep Gezondheid:

Een slechte woning heeft impact op zowel de lichamelijke als mentale gezondheid van de bewoners. Welke klachten komen veel voor en welke zouden vermeden kunnen worden door te investeren in goed wonen? Welke kosten veroorzaakt dit voor bewoners en voor de samenleving?

Werkgroep Onderwijs:

Heeft slecht wonen een impact op de onderwijskansen van kinderen en volwassenen? Wat bijvoorbeeld als de woning te klein of overbewoond is? Is er een onderscheid te maken tussen directe en indirecte gevolgen? En wat kost dat aan de samenleving? Welk materiaal bestaat hierover en waarover moet zeker meer onderzoek gevoerd worden?

Werkgroep Arbeid:

Is er een directe link te leggen tussen slecht wonen en kansen op de arbeidsmarkt? Wat bijvoorbeeld als je uit huis gezet wordt en opnieuw moet verhuizen? Welke ervaringen bestaan hier rond en wat moeten verder uitgezocht worden?

Werkgroep Juridische Dienstverlening:

Welke juridische kosten brengt slecht wonen met zich mee en wat zijn daar de gevolgen van voor de bewoners en voor de samenleving? Is er een link te leggen tussen slecht wonen en criminaliteit en in welke richting? Welke ervaringen leven en waar is meer onderzoek nodig?

12.30u

Korte terugkoppeling en aansluitend broodje

Tegelijkertijd presenteren mensen in armoede hun woonervaringen in een creatieve tentoonstelling op het Mechelseplein. Dit is de start van een rondreizende tentoonstelling. De conferentie en tentoonstelling hebben plaats in het kader van de internationale dag van verzet tegen armoede en sociale uitsluiting dat zich op 17 oktober 2016 toespitst op het thema wonen.

 * Deze conferentie wordt georganiseerd door het Antwerps Platform Wonen. Het platform is een samenwerking tussen Beweging.net Antwerpen, Samenlevingsopbouw Antwerpen stad vzw, Sociaal Verhuurkantoor Antwerpen, Huurdersbond Antwerpen, Ghapro vzw, Platform Antwerpse Sociale Huurders (PASH), Samen Tegen Armoede – Antwerps Netwerk (STA-AN), CAW Antwerpen, Vormingplus en Justitiehuis Antwerpen. Dit platform zet wonen voor maatschappelijk kwetsbare groepen op de politieke agenda.

Neem voor meer informatie contact op met Veerle Beernaert of Ellen Baert.

Praktisch

Waar?
De Studio
Maarschalk Gerardstraat 4
2000 Antwerpen
België
Wanneer?
donderdag 13 oktober 2016 - 9.00

Actieplatform Gezondheid & Solidariteit
Haachtsesteenweg 53
1210 Brussel
+32(0)2/209 23 64
info@gezondheid-solidariteit.be
IBAN: BE21 5230 8060 9503
Ondernemingsnummer: 0535.605.294

Nieuwsbrief

Volg ons

Vind ons op Facebookons RSS feed