Organisatievergadering op woensdag 5 februari 2020

Onze gezondheid is niet te koop!

7 april: Europese actiedag tegen de commercialisering van de gezondheid en de sociale bescherming

Laten we samen deze actiedag vormgeven: organisatievergadering op woensdag 5 februari om 17u30!

Het thema van dit jaar is de toegankelijkheid van zorg en de sociale bescherming, als een manier om tegen haar commercialisering te strijden.

Wij willen op 3 of 7 april in de openbare ruimte een evenement organiseren dat de verschillende obstakels voor de toegang tot gezondheid/zorg en welzijn, met de implicaties van de risico’s van haar commercialisering, belicht. We willen ook graag een activiteitenagenda opstellen, die door een breed scala aan actoren wordt gedragen. 

Eind april zal er in het Europees Parlement een conferentie worden gehouden waar we onze vertegenwoordigers in Europa zullen interpelleren over hun genomen engagement wat betreft de strijd tegen de commercialisering van gezondheid.

Samen vragen we om de herfinanciering en een betere verdeling van de middelen van onze sociale bescherming en om een einde te maken aan de commercialisering ervan. Zodoende kunnen we de toegang tot gezondheid en welzijn voor iedereen garanderen. 

Net als in andere landen in Europa is de geneeskunde met twee snelheden in België een realiteit geworden, zoals onderstaande getuigenis bewijst:

 "Een normale consultatie is mogelijk vanaf 31 maart. Maar als je 50 euro meer betaalt, kun je half februari al een afspraak krijgen. En je bent er zeker van dat je een professor ziet in plaats van een medisch assistent." (RTBF, 22/01/2020) 

Deze ongelijkheid is inherent aan de commercialisering van onze sociale bescherming. 

Onze regionale, nationale en Europese autoriteiten 

  • Leggen besparingen op in de uitgaven van onze sociale bescherming, d.w.z. onze pensioenen en uitkeringen alsook onze publieke en non-profit dienstverlening

  • Geven cadeaus aan werkgevers door het verlagen van de sociale zekerheidsbijdragen en zorgt er zo voor dat het budget voor ons socialezekerheidsstelsel krimpt.

  • Vergroten de winstmarges van de farmaceutische industrie door de aankoop van steeds duurdere geneesmiddelen

  • ….

Hierdoor kunnen onze openbare diensten en non-profitorganisaties niet meer aan de behoeften tegemoetkomen van de bevolking omwille van een gebrek aan middelen...

Als gevolg daarvan gaat onze gezondheid en ons welzijn achteruit... En... betreden commerciële actoren de "markt" om de door onze politieke leiders gecreëerde leegte op te vullen, door duurdere diensten duurder aan te bieden aan de meest welvarende klanten! En zodoende... is een toegang met twee snelheden werkelijkheid geworden in België! 

De meest welvarende burgers kunnen zich een snelle, regelmatige en hoogwaardige zorg door de commerciële sector veroorloven. De anderen moeten het doen met wat de ondergefinancierde publieke en niet-commerciële diensten kunnen bieden.

Laten we samen STOP zeggen tegen de besparingen op onze sociale bescherming!

 

Om deze acties tot een succes te maken, hebben we u nodig! 

 

Kom het dus bespreken op woensdag 5 februari van 17u30 tot 19u30 op het Actieplatform (APGS/PASS – Haachtsesteenweg 53, 1210 Brussel - metro Kruidtuin - Noordstation).

 

Praktisch

Waar?
Actieplatform Gezondheid en Solidariteit
Haachtsetseenweg 53
1210 Brussel
België
Wanneer?
woensdag 5 februari 2020 - 17.30

Actieplatform Gezondheid & Solidariteit
Haachtsesteenweg 53
1210 Brussel
+32(0)2/209 23 64
info@gezondheid-solidariteit.be
IBAN: BE21 5230 8060 9503
Ondernemingsnummer: 0535.605.294

Nieuwsbrief

Volg ons

Vind ons op Facebookons RSS feed