Vormingscyclus over Empowerment: Strategie van sociale bewegingen voor het recht op gezondheid.

Vormingscyclus over Empowerment: Strategie van sociale bewegingen voor het recht op gezondheid.

 
Heb je een passie voor het Zuiden en internationale solidariteit? Geloof je in verandering van onderuit en wil je zien hoe een NGO dit aanpakt? Of wil je zelf naar het Zuiden gaan, maar weet je nog niet goed wat jouw rol ter plekke kan zijn?

Kom dan naar de vormingscyclus 'Empowerment, een strategie van sociale bewegingen voor het recht op gezondheid'. De eerstvolgende cyclus zal plaatsvinden van 18 tot 20 november en op 3 december in Antwerpen.

Empowerment?

Ondanks het feit dat het recht op gezondheid wereldwijd erkend wordt door 2 op 3 instellingen, kunnen veel mensen niet van dit recht genieten. Hoe is dat mogelijk? Gezondheid is niet enkel een kwestie van ziek zijn, maar wordt ook bepaald door de omstandigheden waarin we geboren worden, opgroeien, leven, werken en oud worden.

Onze jarenlange ervaring met partners in het Zuiden is nog altijd een zeer rijke bron van inspiratie in de ontwikkeling van onze visie op de rol van empowerment in de strijd voor het recht op gezondheid. Deze vorming zal je een stevige basiskennis geven over de rechtenbenadering van gezondheid in de huidige wereldcontext en de  strategieën van sociale bewegingen om dat recht te verwezenlijken.

De vormingscyclus sluit aan bij de brochure 'Empowerment, samen sterk voor gezondheid'. Hierin bundelden we inzichten en ervaringen van empowerment van partners in het Zuiden in hun strijd voor het recht op gezondheid. We lieten ons door hen inspireren om onze visie op empowerment en sociale verandering te ontwikkelen.

Je krijgt deze brochure als lesmateriaal bij de vormingscyclus, maar je kan hem ook alvast hier downloaden.

De vorming is een mix van theorie, meerdere voorbeelden en interactieve sessies waarin je je nieuwe inzichten in de praktijk kan zetten. We baseren ons sterk op de principes van participatieve vorming. Dankzij deze manier van collectief leren vinden de kwaliteiten en ervaringen van alle deelnemers een plaats in de vorming. Een belangrijk principe als we empowerment in de praktijk willen zetten.

Voor meer informatie over het programma, klik hier. Hier alvast in een notedop:

  • Vrijdagavond 18 november: Kennismaking en een spel over verschillende visies op ontwikkelingssamenwerking. Na een lekkere maaltijd en een Palestijns biertje trekken we samen naar de jeugdherberg.
  • zaterdagochtend 19 november: Een interactieve sessie over ongelijkheden op gebied van gezondheid wereldwijd, waarin we dieper ingaan op de sociale determinanten van gezondheid
  • Zaterdagmiddag: ontmoeting met Filipijnse gezondheidsactiviste Josy Wong
  • Zaterdag namiddag: aan de hand van een spel over de wateroorlog in Cochabamba, analyseren we welke verschillende actoren invloed kunnen hebben op de staat. Aansluitend bekijken we in een meer theoretische sessie welke de rol van de staat is aangaande het recht op gezondheid
  • Zaterdag ook in de namiddag: geven we het woord aan Koen Dereymaeker van het ACV over de rol van de sociale beweging in België.
  • Zondagochtend 20 november: we verdiepen ons in het werk van G3W en op welke manier onze partners in het Zuiden empowerment in de praktijk zetten
  • Zondagnamiddag: geven we het woord aan vrijwilligers en stagiaires voor een getuigenis over hun ervaring bij de partners in het Zuiden op gebied van empowerment
  • De dag van 3 december zal in het teken staan van engagement, waarop we het genoegen hebben leden van inspirerende organisaties aan het woord te laten zoals de jongerenbeweging RedFox

Voor meer informatie, klik hier.

Praktisch

Waar?
Scoutshuis De Hopper
Wilrijkstraat 45
2140 Antwerpen
België
Wanneer?
vrijdag 18 november 2016 - 18.00 tot zondag 20 november 2016 - 17.00

Actieplatform Gezondheid & Solidariteit
Haachtsesteenweg 53
1210 Brussel
+32(0)2/209 23 64
info@gezondheid-solidariteit.be
IBAN: BE21 5230 8060 9503
Ondernemingsnummer: 0535.605.294

Nieuwsbrief

Volg ons

Vind ons op Facebookons RSS feed