De Europese campagne is van start gegaan !!

7 april: Europese actiedag "Alles voor gezondheid »

 

7 april: Europese actiedag "Alles voor gezondheid »

                                           De campagne is van start gegaan: Eén jaar voor een niet-commerciële gezondheid voor allen!

Ook dit jaar hebben burgers en gezondheidswerkers hun krachten gebundeld om de commercialisering van gezondheid aan de kaak te stellen. Honderden organisaties, netwerken, collectieven, delegaties en vakbonden in Europa en de hele Wereld organiseerden acties in 69 steden voor Wereldgezondheidsdag op 7 april.
De acties werden ondersteund door duizenden witte doeken die werden opgehangen aan de ramen van instellingen, ziekenhuizen, wijkgezondheidscentra, verenigingen... zichtbaar in straten en op pleinen (vind hier de link naar de
kaart van acties en een fotoalbum).
Op 7 april lanceerde het "Europees netwerk tegen de commercialisering en privatisering van de gezondheidszorg en de sociale bescherming" een campagne voor een niet-commerciële gezondheid voor iedereen, tot de Europese verkiezingen van mei 2019.
Een krachtig signaal werd uitgezonden aan de Europese instellingen en de Europese lidstaten. De acties, waarbij duizenden mensen bijeenkwamen, toonden de vastberadenheid aan van de Europese burgers om te blijven strijden voor een kwaliteitsvolle gezondheidszorg, toegankelijk voor iedereen en vrij van commerciële actoren.

ACTIES

 In België koos het Actieplatform Gezondheid en Solidariteit voor een actie in de Europese wijk van Brussel. 150 mensen hebben symbolisch de stele ingehuldigd die voor het Europees Parlement werd geïnstalleerd, voor de officiële lancering van het Europees Jaar tegen de commercialisering van gezondheid. Daarna gingen de betogers naar de zetel van EFPIA (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations) om een ander beleid omtrent geneesmiddelen te eisen. Ze vragen een geneesmiddelenbeleid ten dienste van de bevolking en niet ten voordele van farmaceutische multinationals (video hier). Tegelijkertijd werd er ook in het centrum van Brussel een ludieke actie georganiseerd tegen de commerciële privatisering van rusthuizen en kinderdagverblijven (video hier)

Voor meer informatie:
- Fotoalbum:
https://flic.kr/s/aHsm9rx3GC

 - Website:www.gezondheid-solidariteit.be

- Facebook: https://www.facebook.com/events/166010994211418/

https://www.facebook.com/gezondheidensolidariteit/

In Spanje zijn demonstraties en bijeenkomsten georganiseerd in Madrid met een menselijke keten van savannen in het centrum van het land, de Puerta del Sol; ook in Barcelona, Rioja, de regio van Castilla la Mancha, Andalusië, Valencia, Murcia en de Canarische Eilanden, etc; een actie komt er binnenkort aan in Galicië. Duizenden mensen eisten een drastische wijziging in het politiek beleid om gezondheid in alle beleidsdomeinen als uitgangspunt te nemen, want gezondheid is alles en overal.

Voor meer informatie:
- Website MEDSAP-Marea Blanca: https://mesaendefensasanidadpublica.wordpress.com/
- Twitter: https://twitter.com/MesaDefensaSani
@EdurneCesbri 
https://twitter.com/MSorailis/status/981291044007436288
- Website van Marea Blanca Catalana: http://www.mareablanca.cat/

 In Italië, onder de slogan « Dico32 ! Groet per tutte e tutti! » werden demonstraties en manifestaties georganiseerd in alle belangrijke steden (Milaan, Bologna, Reggio Emilia, Napoli, Latina, Rimini, Roma, Molise, Empoli, Florence...) waaraan duizenden burgers deelnamen.
De deelnemers wilden benadrukken dat het nationale gezondheidsstelsel een gemeenschappelijk goed is en dit ook moet blijven! De gezondheidszorg moet adequaat worden gefinancierd en niet worden ontmanteld.

Voor meer informatie:
- http://setteaprile.altervista.org/elenco-iniziative-7-aprile-2018/
- https://www.facebook.com/dico32/

In Frankrijk was de nationale coördinatie ter verdediging van buurtziekenhuizen "Notre Santé en Danger" de initiatiefnemer van verschillende ludieke acties, betogingen en bijeenkomsten georganiseerd in Parijs, Rijsel, Rennes, Metz, Nice en verschillende ziekenhuizen in mobilisatie. Zij klaagden het privatiseringsbeleid aan van ziekenhuizen en van de sociale bescherming. Zij toonden bovendien hun steun voor de actuele strijd van de SNCF waarbij ze opriepen tot de convergentie van de sociale strijd.

Voor meer informatie:

 http://www.sudsantesociaux35.org/Journee-europeenne-de-defense-de-la-sante-a-Rennes-le-proces-des-casseurs-de-la

 https://www.facebook.com/sudchcholet/videos/1624842130933806/?hc_ref=ARS1soqIrIGcR2n9IbPJFfmMlfDEihseb-bQZU5UWpEQN7t9fOi0KxTrHKyEboUlZjU

Er hebben ook acties en evenementen plaatsgevonden in de volgende Europese en wereldlanden: in Nederland, Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Kroatië, Griekenland, Turkije, Gaza, Palestijnse bezette gebieden, Tunesië, Marokko, Zuid-Afrika, Ghana, Gabon, DR Congo, Kenia, Benin, Brazilië, Argentinië, Colombië, Ecuador, Paraguay, Filippijnen, Indië, Nepal, Canada, Australië om een kwaliteitsvolle gezondheidszorg te eisen toegankelijk voor iedereen!

Voor meer informatie:
-
Photo album: https://flic.kr/s/aHskvRnJN8
-
European Network: http://europe-health-network.net/
https://www.facebook.com/HealthNotForSale/

 Facebook Event: https://www.facebook.com/events/440331486409638/
-
People's Health Movement: http://www.phmovement.org/
https://www.facebook.com/groups/491317524255106/


CONTACTEN

 

Contact in Brussel

 Sarah Melsens, European Network against Health commercialisation

 sarah.melsens@gezondheid-solidariteit.be; +32 499 42 44 48

 Contact in Frankrijk

 Jean Vignes, SUD Santé Sociaux

 jeanvignes31@gmail.com; +33 6 58 58 96 06

 

Contact in Italië

 Chiara Bodini, People's Health Movement Europe

 chiara@phmovement.org; +39 328 7554698

 Contact in Spanje

 Carmen Esbri, MEDSAP - Marea Blanca

 cesbri1953@gmail.com; +34 60 900 42 64

 

 

Actieplatform Gezondheid & Solidariteit
Haachtsesteenweg 53
1210 Brussel
+32(0)2/209 23 64
info@gezondheid-solidariteit.be
IBAN: BE21 5230 8060 9503
Ondernemingsnummer: 0535.605.294

Nieuwsbrief

Volg ons

Vind ons op Facebookons RSS feed