Europese Actiedag 2 april

 

Elk jaar organiseren verschillende netwerken van vakbonden, mutualiteiten, burgercollectieven, NGO's en sociale bewegingen in verschillende Europese steden een serie acties in het kader van Wereldgezondheidsdag (7 april). In 2018 werden in maar liefst 40 Europese steden, 69 steden wereldwijd, publieke acties georganiseerd met een gemeenschappelijke boodschap: "Stop de commercialisering van gezondheid. Gezondheid voor iedereen! ».

 

 

 

Dit jaar is het een uitzonderlijke editie... In de aanloop naar de Europese verkiezingen van 23-26 mei wil het Europees Netwerk Tegen de Commercialisering en Privatisering van Gezondheid en Sociale Bescherming haar boodschap extra kracht bij zetten door de organisatie van diverse acties tijdens de Actieweek Tegen de Commercialisering van Gezondheid van 1 tot 7 april.

 

Op dinsdag 2 april 2019 zal in Brussel een Europese manifestatie met verschillende animaties doorgaan gevolgd door een conferentie in het Europees Parlement met enkele tientallen Europese parlementariërs.

 

Met deze actieweek wil het Europese netwerk Europa herinneren aan zijn verantwoordelijkheid voor de commercialisering van openbare en social profit dienstverlening.

 

"Gezondheid en sociale bescherming zijn universele mensenrechten die in hun meest globale aspecten moeten worden beschouwd, zowel op het gebied van hun sanitaire aspecten als hun sociale, milieu- en economische aspecten”.

 

Sinds enkele weken heeft het Europees netwerk de kandidaten voor de Europese verkiezingen een Principeverklaring voorgelegd ter ondertekening (zie bijlage). Deze verklaring vraagt de parlementariërs zich te verzetten tegen de ontmanteling van de universele stelsels van gezondheidszorg en sociale bescherming.

Het verloop van de dag op 2 april in Brussel

 

10u30: Vertrek van de manifestatie aan het kabinet van de minister van Volksgezondheid (Maggie De Block, Finance Tower, Kruidtuin).
12u: Aankomst op het Luxemburgplein, voor het Europees Parlement
12u-14u: Animatie voor het Europees Parlement. Ondertekening van de beginselverklaring door verschillende parlementariërs.
14u: Europese conferentie in het Europees Parlement "Onze gezondheid is niet te koop".
Interventies van de Europese politieke groepen en vertegenwoordigers van sociale bewegingen uit Italië, Spanje, Frankrijk, Nederland, Verenigd Koninkrijk, België,...


Voor meer informatie, bezoek:
http://europe-health-network.net/

We kijken ernaar uit u ter plaatse te ontmoeten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sarah Melsens (Fr-Nl-En), coördinatrice van het Europees netwerk tegen de privatisering en commercialisering van gezondheid en sociale bescherming.
Mail:
sarah.melsens@gezondheid-solidariteit.be
Tel. +32499 42 44 44 44 48

 

 

Actieplatform Gezondheid & Solidariteit
Haachtsesteenweg 53
1210 Brussel
+32(0)2/209 23 64
info@gezondheid-solidariteit.be
IBAN: BE21 5230 8060 9503
Ondernemingsnummer: 0535.605.294

Nieuwsbrief

Volg ons

Vind ons op Facebookons RSS feed