Ontmoeting met Magarita Posada, woordvoerster van de ACCPS, El Salvador en lid van de People's Health Movement

Foto van Willemjan Vandenplas (willemjan.vandenplas@gmail.com)

De recente geschiedenis van El Salvador's gezondheidszorg in vogelvlucht : hoe massale verontwaardiging kan leiden tot een gezondere samenleving

Op 15 maart 2012 ontmoette het Actieplatform Magarita Posada uit El Salvador. Zij is woordvoerster van de ACCPS - Alianza Civil contra la Privatización de la Salud, burgeralliantie tegen de privatisering van de gezondheidszorg. Sinds 2009 waait er immers een frisse wind in het El Salvadoriaanse gezondheidssysteem. Na twintig jaar grootschalige privatiseringen van de openbare gezondheidszorg won de FMLN, Farabundo Martí National Liberation Front, de verkiezingen. María Isabel Rodríguez, partijlid van de FMLN, wordt daarop aangesteld als minister van gezondheid met de steun van de ACCPS. Sindsdien is men erin geslaagd om de privatiseringstendens te doen keren en de eerste stappen te zetten naar een inclusief gezondheidssysteem.

Deze overwinning kwam er niet zomaar, maar is het product van jarenlange druk op de rechtse regering. Sinds 2001 kende El Salvador grootschalige protestbewegingen die ondersteund werden vanuit alle hoeken van de samenleving. Hieruit ontstond dan ook de ACCPS, een breed platform van vakbonden, NGO's, gezondheidsorganisaties en sociale bewegingen. Zij slaagden er meerdere malen in het land volledig plat te leggen en hun eisen bekend te maken.

Het verhaal van Magarita leert ons dat sociale bewegingen veranderingen kúnnen brengen door het aanreiken van concrete alternatieven op de huidige tendens van overheidsbesparingen, privatiseringen en bescherming van privé investeerders en (farmaceutische) bedrijven. Essentieel hierbij is dat sociale verandering gedragen wordt door een breed platform van middenveldorganisaties met steun van de bevolking én dat een dialoog wordt aangegaan met de politieke vertegenwoordigers.

 

Zie bijlage hieronder voor een uitgebreide versie van Magarita haar verhaal over El Salvador's recente gezondheidsgeschiedenis en actuele situatie.

 

 

Actieplatform Gezondheid & Solidariteit
Haachtsesteenweg 53
1210 Brussel
+32(0)2/209 23 64
info@gezondheid-solidariteit.be
IBAN: BE21 5230 8060 9503
Ondernemingsnummer: 0535.605.294

Nieuwsbrief

Volg ons

Vind ons op Facebookons RSS feed