Witte doek actie - DOE MEE!

Investeren in de gezondheid van iedereen: “verspreid solidariteit, niet het virus”

 

Vandaag is het meer dan ooit urgent om te handelen. De COVID-19-uitbraak toont ons het belang aan van gecoördineerde actie, niet alleen in onze eigen lokale gezondheidssystemen, maar ook op nationaal en internationaal niveau. Wat we nu nodig hebben is een sterk, op solidariteit gebaseerd gezondheidssysteem voor iedereen en een coördinatie die de nationale grenzen overstijgt, met effectieve maatregelen op Europees en mondiaal niveau. 

 

Het waarborgen van de volksgezondheid betekent dat we ervoor zorgen dat ook de meest kwetsbaren onder ons toegang hebben tot alle te nemen gezondheidsmaatregelen. Een ongelijke verdeling van de middelen brengt ons vermogen om het virus onder controle te krijgen in gevaar en leidt vandaag en morgen tot onnodig lijden en overlijden. 

 

Deze crisis is slechts het topje van de ijsberg. Sinds verschillende jaren, ondergaan de gezondheidsstelsels van de Europese lidstaten sterke aanvallen door privatisering, commercialisering, onderfinanciering en regionalisering, opgelegd door de Europese Unie met besparingsmaatregelen in onze gezondheidssystemen. Dit heeft het vermogen van de gezondheidssystemen om grootschalige preventiecampagnes te coördineren aangetast en heeft hun capaciteit om de curatieve diensten in crisissituaties uit te breiden beperkt, terwijl het vertrouwen van het brede publiek in het gezondheidsstelsel als geheel wordt aangetast.

 

Om deze redenen dringen het Europees netwerk*, de People’s Health Movement, EPSU*, Alter Summit en Medact er bij onze lokale, nationale, Europese en mondiale beleidsmakers op aan onmiddellijk actie te ondernemen om onze volksgezondheid te beschermen. 

 

De crisis waar we vandaag getuige van zijn, illustreert waar we voor vechten iedere 7 april, de Europese Actiedag tegen de commercialisering van de gezondheid en Wereldgezondheidsdag: een sterk, solidair en voor iedereen toegankelijk gezondheidssysteem. 

 

Op 7 april en daarna, of het nu via acties op straat is, in onze ziekenhuizen en andere instellingen, via de sociale media of in de pers, dringen we er bij onze beleidsmakers op aan om ervoor te zorgen dat ons gezondheidssysteem en onze gezondheidswerkers in staat zijn om aan de behoeften van de bevolking te voldoen door middel van een sterk universeel gezondheidsstelsel, die ons beschermd tegen de marktlogica en de drang tot grotere winsten van commerciële bedrijven.

 

Op 7 april organiseren we voor het 5e jaar op rij gedecentraliseerde acties in heel Europa voor de Europese Actiedag tegen de Commercialisering van de Gezondheid én Wereldgezondheidsdag wereldwijd.

 

We hebben besloten om alle bijeenkomsten en acties met fysiek contact te annuleren. We roepen iedereen op om deel te nemen aan onze oproep "verspreid solidariteit, niet het virus" voor een “witte doek” actie op 7 april:

 

1. Hang een wit doek met je boodschap op een zichtbare plek

2. Neem foto's

3. Deel ze via sociale media met de hashtag #health4all

  

Het Europees Netwerk tegen de commercialisering en de privatisering van gezondheid en sociale bescherming - http://europe-health-network.net/ 

People’s Health Movement Europa - https://phmovement.org/ 

European Public Service Union (EPSU)

Alter Summit (www.altersummit.eu

Medact 

 

Contact: Sarah Melsens, Coördinator Europees Netwerk tegen de commercialisering en de privatisering van gezondheid en sociale bescherming, Tel. +32499 42 44 48 - europeanhealthnetwork@gmail.com 

 

Actieplatform Gezondheid & Solidariteit
Haachtsesteenweg 53
1210 Brussel
+32(0)2/209 23 64
info@gezondheid-solidariteit.be
IBAN: BE21 5230 8060 9503
Ondernemingsnummer: 0535.605.294

Nieuwsbrief

Volg ons

Vind ons op Facebookons RSS feed